A A A K K K
людям із порушенням зору
Нетішинський міський краєзнавчий музей

«КИРПАТА» МУХА З НЕБЕЗПЕЧНОЮ МЕТРИКОЮ

Дата: 10.03.2023 09:44
Кількість переглядів: 44

Тарас Вихованець

 

«КИРПАТА» МУХА З НЕБЕЗПЕЧНОЮ МЕТРИКОЮ

 

Наскільки пригадую, вона преспокійно сиділа на листочку й нікого не зачіпала. Доволі схожа на велику муху чи маленького метелика із крильми, що рябіли від плям неправильної форми. Я заходився влаштовувати фото- та відеосесію. Незвичайній комасі, судячи з усього, моя вовтузня не припала до душі. Вона ще якусь мить потерпіла й утекла геть.

Моєю незнайомкою виявилась… скорпіонниця (Panorpa vulgaris Imhoff et Labram, 1845), або як їх ще називають у Європі — скорпіонова муха. Оригінальним найменням шестиногі завдячують формі тіла — їхнє черевце характерно загнуте догори, а у самця ще й потовщене та вельми нагадує хвіст і жало скорпіона. Особина, що сиділа на листочку, була самкою.

Скорпіонниць, по-іншому — панорп відносять до окремої групи членистоногих —Mecoptera. Від інших комах вони відрізняються ще й дуже характерним дзьобоподібним переднім кінцем голови з ротовими органами гризучого типу. P. vulgaris можна зустріти у різних місцях. Загалом вони полюбляють сухі та теплі середовища з прихистками від спеки, хоча деякі представники виду трапляються й у заліснених вологих прохолодних місцинах. Моя зустріч із панорпою, до речі, відбулася на острівці між міським озером та річкою Горинь. Літають ці комахи неохоче, на короткі відстані, у чому я сам переконався.

В давнішій фаховій літературі стверджували, що дорослі особини панорп живляться комахами. З часом цю тезу відсунули. Відомо, що скорпіонниці охоче поїдають мертвих членистоногих. Є відомості, що P. vulgaris навіть крадуть здобич із тенет павуків. А при нагоді не занедбують поживитися й загиблими хребетними тваринами. Урізноманітнюють раціон квітковим нектаром, іншою рослинною їжею. Для людини панорпи принципової небезпеки не становлять, бо їх страхітливо загнуті черевця не мають жала й використовуються для спарювання.

Неймовірно подібним до P. vulgaris за зовнішністю є інший вид — скорпіонниця звичайна (Panorpa communis L.). Частина наукового світу досі вважає обидві назви синонімічними. Донедавна не розрізняли їх і в Національній мережі інформації з біорізноманіття (UkrBIN). Однак, доведено, що це два окремі види із назагал різними природними нішами, генетичними наборами тощо. Зовнішніми дефінітивними маркерами є базальні плямки біля основи крилець — у Pcommunis вони маленькі або відсутні, у Pvulgaris — відносно більші. В Україні вид P. vulgaris вперше згаданий у науковій публікації 2019 року.

Насамкінець, не впевнений, чи у вітчизняній ентомології вже є для P. vulgaris відповідна українська наукова назва, оскільки vulgaris, як і communis по-суті значать одне й те ж — звичайний. До прикладу, англомовний варіант P. vulgarismeadow skorpionfly, польський — wojsiłka zwyczajna, німецький — Gemeine Großpunkt-Skorpionsfliege. Якою ж буде (чи вже, може, є) український?

 

Подяка. Автор висловлює щиру подяку ентомологам П’єру Тільє (Pierre Tillier), Франція, та Лібору Дворжаку (Libor Dvořák ), Чехія, за консультативну допомогу в ході підготовки цієї публікації.

 

Вибрані матеріали до теми:

 

  1. Catalogue of life // https://www.catalogueoflife.org/data/taxon/6TMC4 (щодо синонімічного вживання Panorpa communis і P. vulgaris).
  2. Dvořák L., Haenni J.-P., Dvořáková K., Kameneva E., Mariychuk R., Manko P., Oboňa J., Korneyev V. Some insects from beer traps in Westernmost Ukraine // Українська ентомофауністика. — 2019. — 10(2). — C. 1-6 (зі згадкою про перші зафіксовані в Україні знахідки P. vulgaris).
  3. Dvořák L., Mariychuk R., Manko P., Oboňa J., Krzeminski W., Godunko R. Present knowledge on Mecoptera of Ukraine // Zootaxa. — 2022. — N 5141. — P. 459-483.
  4. Panorpa vulgaris // https://en.wikipedia.org/wiki/Panorpa_vulgaris
  5. Sauer K. P.Hensle R. Reproduktive Isolation, ökologische Sonderung und morphologische Differenz der Zwillingsarten Panorpa communis L. und P. vulgaris Imhoff und Labram (Insecta, Mecoptera) // https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1439-0469.1977.tb00537.x (про те, що Panorpa communis і P. vulgaris — два окремі види).
  6. Tillier P. Contribution à l’étude des Mécoptères de France. Deuxième partie: Clé d’identification des Panorpa de France (Mecoptera Panorpidae) // L’Entomologiste. — 2008.N 64. — P. 21-30 (про ідентифікацію Panorpa communis і P. vulgaris).
  7. Ukrainian Biodiversity Information Network. Національна мережа інформації з біорізноманіття // https://ukrbin.com/show_image.php?imageid=82538&lang=1  (дискусія щодо окремішності видів Panorpa communis і P. vulgaris).

 

На авторських фото та відео — скорпіонниця (Panorpa vulgaris Imhoff et Labram, 1845). Нетішин. 2022 рік.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора