A A A K K K
людям із порушенням зору
Нетішинський міський краєзнавчий музей

ЕЛЕГАНТНО-СМАРАГДОВА КРАСИВА… НЕБЕЗПЕКА?

Дата: 10.03.2023 09:38
Кількість переглядів: 25

Тарас Вихованець

 

ЕЛЕГАНТНО-СМАРАГДОВА КРАСИВА… НЕБЕЗПЕКА?

 

Чи Вам доводилося бачити бронзівку? Це — жук, трохи схожий на знайомого нам із дитинства хруща. Бронзівок є кілька тисяч видів, і забарвлені вони по-різному, а ось золотиста (Cetonia aurata L.), про яку йтиметься далі, зеленкувато-мідного кольору, наче шматочок смарагду. Характерною рисою виду є білі неправильної форми поперечні лінії на обох надкриллях.

Раптом у когось виникне бажання зустрітися з цими шестиногими «вуса до вусів» чи як там, шукайте їх у теплу пору року здебільшого на квітах… Вони там чи снідають, чи обідають, одним словом ― завзято об’їдають пелюстки та виїдають тичинки. Саме тому їх вельми недолюблюють садівники та квітникарі. Бронзівки — визнані псувальники декоративних та плодових рослин, як от: троянди, шипшини, бузку, шовковиці, черешні, винограду, малини та ін. Можуть навіть пошкоджувати яблука, груші тощо.

На відміну від дорослих особин, або ж імаго, личинки бронзівок живляться гнилою деревиною, рослинними рештками й господарської шкоди не завдають. Часто тримаються компаніями по 5-10 штук. До речі, ці опецькуваті 60 мм завдовжки шестиногі білі створіння доволі подібні до личинок вже згаданого хруща.

Попри вишукано-різноманітне меню, бронзівки, принаймні донедавна, не кваліфікувались як злісні вороги сільського господарства. Ентомолог Василь Козак зазначав, що вид «масово не трапляється і тому суттєвої шкоди не спричиняє» [1]. На початку 2010-х років в північному Лісостепу й на Поліссі спостерігалася підвищена чисельність бронзівки золотистої. При цьому, як ствердила дослідниця Марина Кочерга: «Загалом вид належить до нейтральних і допоки до когорти економічно значимих фітофагів для культурних сільськогосподарських рослин не належить» [2].

Бронзівки, як неважко переконатися вже після першої зустрічі з ними, дуже красиві, елегантні, з вишуканою скульптурою покривів тіла. На квітах і суцвіттях пересуваються повільно, без поспіху і галасу. Літають теж поважно, з басовитим гудінням… на відміну від безлічі інших жуків, не піднімаючи надкрилля! Шестиногий просто просовує крильця у щілини під надкриллями і майже миттєво злітає. Якщо Ви замріяно спостерігали за бронзівкою, мимоволі забувши про все на світі, то від такого неочікуваного старту й здригнутися легенько можна…

Ми вже довідалися, що бронзівок у природі — кілька тисяч видів. Більшість із тих, що мешкають на території нашої держави, достатньо чисельні. За винятком бронзівки особливої (Protaetia speciosa speciosa (Adams, 1817)), яка внесена до Червоної книги України (2021).

І насамкінець. Наша героїня, бронзівка золотиста, у 2000 році в Німеччині була навіть номінована… комахою року!

 

Примітки:

 

1. Козак В. Комахи України. ― Тернопіль, 2010. ― С. 26.

2. Кочерга М. Бронзівка золотиста: обережно, новий шкідник! // http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/491-bronzivka-zolotysta-oberezhno-novyi-shkidnyk.html

 

На авторських фото: бронзівка золотиста (Cetonia aurata L.).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора