A A A K K K
людям із порушенням зору
Нетішинський міський краєзнавчий музей

Стаття :"ПРИМОСТИЛОСЬ СОНЕЧКО В… ДИВИНІ"

Дата: 12.10.2022 11:12
Кількість переглядів: 65

Тарас Вихованець

 

 

ПРИМОСТИЛОСЬ СОНЕЧКО В… ДИВИНІ

 

Цих маленьких тендітних жучків кожен із нас упродовж життя зустрічав неодноразово — у лісі, парку, саду чи навіть у власному помешканні. За теплої пори вони звичайно клопочуться про черговий прийом їжі, а тому поспішають, їм ніколи. Якщо ж червоненька комаха опинялася у нас на руці, ми, пам’ятаєте, піднімали її, жучок квапливо злізав на вершечок, ми щось йому радили, й він, почувши чи ні наші дитячі побажання, розправляв крильця та відлітав у власних справах…

 

Вчені відносять цих шестиногих до сонечок (Coccinellidae). Для більшості з них характерне яскраве забарвлення а також контрастні крапки чи плями. Загалом тіло у них доволі випукле, хоча у деяких видів воно приплюснуте й овально видовжене. Ентомологам відомо понад п’ять тисяч видів сонечок. В Україні живе понад сімдесят із них. Думаю, нам траплялися жучки із двома (Adalia bipunctata L.), п’ятьма (Coccinella quinquepunctata L.) чи сімома (Coccinella septempunctata L.) крапками, хоча на ошатних «піджачках» деяких із них темних «відміток» може бути й більше двох десятків.

Сонечок люблять не тільки за їх таку собі строкато-елегантну зовнішність і, як може декому видатися, невинність. Це — неймовірно корисна комаха, що полює на попелиць. Зважаючи, що гігантська армія згаданих шкідників майже тільки те й робить, що множиться, вражає і псує різні види дерев, чагарників, інші культури, а жучок за день може «дати раду» сотні, а може й більше попелиць, його користь не переоцінити.

Щоправда, відшуковуючи здобич, сонечка бувають змушені поборотися з мурашками, які — оце так! — ретельно охороняють попелиць, бо ті «постачають» їм солодкі виділення. Досить ненажерливі й сонечкові личинки. Тож, ці жучки як небайдужі до попелиць, а також павутинних кліщиків, щитівок, червців, лялечок комах, гусениць, яєць метеликів, а за крайньої потреби — і яєць колорадського жука заслужили особливу прихильність у агрономів, садівників і лісівників. Додатковою поживою шестиногим слугують пилок, квітковий нектар, цвілеві гриби, шматочки зеленого листя.

Яскраве, зокрема червоне забарвлення й неприємний смак зумовлюють те, що у природі сонечка майже не мають ворогів. Майже. Кокцинелідами живляться деякі птахи, як от: горобець польовий, повзик, мухоловка, горихвістка та славка. Проте найзапеклішими неприятелями багатьох сонечок є дрібні, 3-4 міліметри завдовжки, комахи браконіди-динокампуси. Вгледівши динокампуса, сонечка кидаються навтьоки. Наздогнавши жука, цей перетинчастокрилий відкладає яйця в тіло своєї жертви, й вона поступово гине. Згубні для сонечок й отрутохімікати, які людина використовує у своїй сільськогосподарській діяльності.

Поряд із беззаперечною користю, яку сонечка приносять для людини, серед цих шестиногих трапляються і шкідники. До прикладу, баштанне сонечко (Epilachna chrysomelina F.), яке живе в Середній Азії, а також картопляне (Epilachna vigintioctomaculata Motsch.), яке можна здибати на Далекому Сході, у Кореї, Китаї, Японії.

Одна самка може відкласти близько 500-600 яєчок (рекорд — 1550), з яких через 5-14 (за іншими відомостями — 3-28) днів з’являються личинки. За 30-40 днів личинка перетворюється на лялечку, з якої невдовзі виходить дорослий жучок. Якщо комаху, котра щойно вийшла з лялечки й сидить собі спокійно, нікого не зачіпає, злякати, примусити зрушити з місця, вона поповзе, і все у неї буде добре. Ось тільки крапочок на її надкрилах залишиться на все життя стільки, скільки встигло з’явитися на момент тривоги...

Часто сонечка зимують неподалік від тих місць, де харчувалися. Вони відшуковують собі різні затишні закапелочки — тріщини, щілини, ховаються під опалим листям, можуть залітати до помешкань. Багато років тому мені трапилося сфотографувати сонечок у дивині, яка на то час ще цвіла. Схоже, то був вересень. Можливо, сонечка вже поховалися були на зиму? Холодної пори вони переходять до стану анабіозу, ціпеніють. Трапляється, що жучки для зимівлі відлітають на доволі суттєві відстані. В літературі згаданий своєрідний рекорд: в одному з місць якось зібралося зимувати аж сорок мільйонів жучків!..

Сонечка — наші справжні шестиногі друзі. Вони неймовірно «трудолюбиві», по-особливому корисні. Бережімо їх, і вони віддадуть нам сторицею!

На фото Тараса Вихованця:

 

1-2 — личинки сонечок на квітах;

3 — лялечка сонечка;

4-19 — різні види сонечок у природі.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора